čtvrtek 15. prosince 2016

Multivánoční doručovatelé

Těším se, jak zavedeme nové pořádky a tradice. Dosud jsme s Babeťákem víceméně pravidelně Vánoční destinace střídali, jednou u jeho rodičů, jednou u mých. Už v těhotenství jsem ale vyhlásila převrat. Vánoce jsou hezčí české, takže odteď budou vždycky české (ještě si v hlavě trochu řeším kudy tam implantovat toho baskického pána) a Španělé jsou kdykoli vítáni. Naopak Tři králové jsou hezčí španělští, takže ti budou podle španělské tradice, ať už tady nebo tam. Babeťákova maminka k mému překvapení přitakala dřív než se tatínek vzpamatoval a spiklenecky dodala, že jí se Vánoce taky víc líbí české :)

Ptáte se jak to tam tedy mají? Na divoko.*

* Důležitá poznámka pod hvězdičkou: Všechny mé španělsko-baskické postřehy se týkají téměř výlučně pozorování jedné široké rodiny, nehledejte v nich tedy univerzálnost a už vůbec ne objektivitu :)

Podle mých Španělů si můžete vybrat nejen které svátky budete slavit a jak, ale taky se nabízí škála mýtických osob coby doručovatelů darů. Sama v tom mám ještě trochu hokej, ale ve zkratce asi tak: Původní španělská tradice je oslava tříkrálová. Los reyes magos nosí dárky ráno šestého ledna, děti si je ještě v pyžamech rozbalí a potom všichni společně snídají roscón - něco jako dokulata vytvarovaná vánočka naplněná šlehačkou ozdobená kandovaným ovocem. Kdo ve svém kousku najde figurku andílka (nebo jinou zapečenou drobnost), si ji může nechat pro štěstí na příští rok, a kdo najde mandličku, platí roscón příští rok. 

Slaví ale i Štědrý den, i když v porovnání s naším dost ošulený. Nevedou tradice, nepečou, nedívají se na pohádky, k dárkům se hlásí a ke slavnostní večeři podávají oblíbená rodinná jídla, nic obligátního. Dárky si dávají večer nebo ráno, podle domluvy. Nebrání se označení Santa Clause, i když větší vliv tu má francouzský brácha Papa Noel. Baskové mají ještě navíc místní specialitu válcující všechny mýtické přivandrovalce a to je Olentzero, postava horníka zvěstujícího narození Ježíška, na jehož oslavu rozdává dětem dárky. 

Letos si to vyprávění můžu ještě promýšlet, ale napřesrok se už asi budu před Babetkou muset vytasit s ucelenější verzí, tak mi držte palce :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat